UHROVEC: Na opravu chátrajúceho kaštieľa obec nemá, chce ho predať

09.06.2012 Bánovce nad Bebravou

Uhrovec 9. júna (TASR) – Jednou zo „škvŕn“ na inak nadpriemerne upravenom a čistom centre obce Uhrovec je chátrajúci kaštieľ zo 16. storočia, ktorý stojí len niekoľko desiatok metrov od historického Rodného domu Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka. Na jeho rekonštrukciu a najmä trvalo udržateľný rozvoj však obec peniaze nemá. Preto ho chce predať.

„Kaštieľ zo 16. storočia, ktorého posledným vlastníkom bola rodia Zaiovcov, je spolu s priľahlým parkom národnou kultúrnou pamiatkou. Niet sa čím chváliť, kaštieľ chátra a obec na jeho rekonštrukciu nemá. Máme záujem, aby bol opravený, a preto obecné zastupiteľstvo rozhodlo, že ho obec predá,“ povedala starostka Uhrovca Zuzana Máčeková s tým, že v 80. rokoch minulého storočia Pamiatkostav investoval nemalé finančné prostriedky do jeho rekonštrukcie. V dôsledku neukončených rekonštrukčných prác začal chátrať až do podoby, keď bolo prakticky nemožné nadviazať na už zrealizované rekonštrukčné práce.

Doplnila, že podľa historikov má kaštieľ nevyčísliteľnú historickú hodnotu, vo finančnom vyjadrení ju odhaduje na niekoľko miliónov eur. Vzhľadom na súčasnú ekonomickú situáciu je však obec ochotná dohodnúť sa s potenciálnym záujemcom. „Bude veľmi záležať na predloženom projekte rekonštrukcie, až na základe toho budeme schopní komunikovať. Predaj kaštieľa sa uskutoční v zmysle platnej legislatívy a obec bude akceptovať najvyššiu cenovú ponuku a zohľadní aj navrhované využitie tohto objektu,“ zdôraznila starostka.

Park podľa nej predávať nechcú, vedia si však predstaviť, že jeho časť by sa v prípade predaja nehnuteľnosti vyčlenila v prospech kaštieľa. „Keďže park je súčasťou centra obce, kde je aj národná kultúrna pamiatka – Rodný dom Štúra a Dubčeka, aby bol voľne prístupný obyvateľom a návštevníkom obce,“ uzavrela Máčeková.
 

Vyberte región